Bijna twee derde (64 procent) van de organisaties voert dagelijks, wekelijks of maandelijks wijzigingen door aan het erp-systeem. Dat percentage is de afgelopen jaren fors gestegen: in 2009 was dat nog maar 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van analistenbureau Mint Jutras, in opdracht van bedrijfssoftwareleverancier Unit4.

In het onderzoek werden 240 professionals in management, it, operations en finance ondervraagd. Een soortgelijk onderzoek uit 2009 liet zien dat bedrijven veel geld verliezen aan erp-systemen die niet eenvoudig zijn aan te passen aan veranderingen binnen de organisatie. Dat is vier jaar later nog steeds zo: de respondenten noemen met name omzetverlies, een daling van de marktwaarde en lagere klanttevredenheid als gevolg van rigide systemen.

Constante veranderingen
Bijna alle respondenten (96 procent) geven aan dat veranderingen in de bedrijfsvoering aanpassingen vereist aan erp-software. De aanpassingen in erp-systemen worden met name veroorzaakt door veranderingen in financieel management: 73 procent van de ondervraagden noemt dit. Ook nieuwe bedrijfsprocessen (69 procent), nieuwe organisatiestructuren (66 procent), nieuwe wet- en regelgeving (61 procent) en fusies en overnames (58 procent) worden vaak genoemd.

‘In 2009 was al duidelijk dat bedrijven geconfronteerd worden met constante veranderingen’, zegt Jeroen Philippi, marketingmanager bij Unit4. ‘De laatste jaren is dat alleen nog maar heftiger geworden. De meeste erp-systemen zijn echter nauwelijks aan te passen zonder de hulp van externe consultants. De kosten van veranderen zijn daardoor aanzienlijk hoger en bedrijven lopen zelfs het risico dat ze niet kunnen inspelen op verandering door een rigide erp-systeem. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat it verantwoordelijk is voor het uitstel of zelfs afstel van wijzigingen in de organisatie.’

Lees het gehele artikel op computable.nl