Exact Financials overzicht van rechten per gebruiker

In het geval van interne audits of het inventariseren van rechtenbeheer in Exact Financials kan worden gevraagd naar een overzicht van de rechten per gebruiker in Exact Financials. Dit met de reden om na te gaan wat een gebruiker wel, maar ook zeker niet kan. Deze veelgehoorde wens is vanaf versie 7.22 geïntroduceerd in Exact Financials. Hieronder volgt een uitleg over deze nieuwe functionaliteit.

Open het menu [SYSTEEM: Beveiliging, Autorisatie, Menu, Menurechten per gebruiker] waarna onderstaand scherm wordt getoond:

In de sectie ‘Selectie’ kan achter criterium ‘Gebruikers-ID’ vanzelfsprekend de gebruiker worden ingevuld waarvan de rechten getoond moeten worden. Ook heeft u de keuze dit veld niet te vullen om zodoende van alle gebruikers de rechten op te vragen. Daarnaast kan ook nog het criterium ‘Applicatie’ worden toegevoegd, mocht u willen filteren op applicatie (bijv. Systeem, Finance, Assets, EDIS, etc.)

In de sectie ‘Voorkeuren’ kunt u uw filters verfijnen. Bijv. op administratieniveau, maar ook op ‘Type programma’. Dit veld houdt het proces binnen Exact Financials in. Denk in dat geval aan o.a. het aanmaken, goedkeuren, journaliseren, verwerken, verwijderen, afkeuren, afdrukken van een specifieke entiteit.
Het veld ‘Entiteitscode’ is tenslotte het laatste onderdeel waarop gefilterd kan worden en is een vervolg op het hiervoor genoemde ‘Type programma’. Mocht u hiervoor dus ‘Verwerken’ hebben gekozen, dan kan je achter ‘Entiteitscode’ bijv. ‘Financiële boeking’ kiezen, om zo na te gaan of een gebruiker recht heeft op het verwerken van financiële boekingen.

In de sectie ‘Groeperen’ kunt u eventueel nog kiezen hoe het overzicht uiteindelijk getoond moet worden. Denk hierbij aan groepering en/of sortering op applicatie en/of gebruikers-ID.

Nadat het overzicht is opgevraagd wordt, afhankelijk van de hiervoor genoemde selectie, voorkeuren en groepering/sortering, onderstaand overzicht getoond:

In dit overzicht, dat ook geëxporteerd kan worden naar o.a. Excel, is te zien dat gebruiker EXACT in alle administraties (zie ‘wildcard’ *) rechten heeft om bijvoorbeeld het rapport afschrijvingsgegevens op te vragen.