Smart Shop Floor in Exact Online: Waar kan ik het downloaden, en hoe krijg ik het werkend?

Elk abonnement van Exact voor Productie komt met één gratis Smart Shop Floor gebruiker. Een veelvoorkomende vraag is: “waar kan ik het downloaden”, en daarna: “hoe krijg ik het werkend”. In dit blog leggen we dat uit.

Exact Online gebruikers en medewerkers

In Exact Online kennen we gebruikers en medewerkers. Gebruikers hebben een gebruikersnaam en een wachtwoord, en kunnen inloggen in Exact Online of Smart Shop Floor. Medewerkers zijn personen waar we tijd voor kunnen registreren. Medewerkers zijn gratis en we mogen er zoveel van aanmaken als we willen. Om Smart Shop Floor te gebruiken moeten we een medewerker aanmaken die gebruiker wordt van Smart Shop Floor. In principe maakt het niet uit of we beginnen met de medewerker of met de gebruiker.

SSF DOWNLOAD 001

Laten we kiezen om de medewerker eerst aan te maken. U ziet dat u ook van hieruit een bestaande gebruiker kunt koppelen. We vullen niets in en gaan naar “Volgende”. Behalve een medewerkersnummer, een voornaam en een achternaam hoeven we niets in te vullen. Alleen de taal zou van interesse kunnen zijn omdat dat de schermtaal van Smart Shop Floor bepaalt (de ondersteunde keuzes zijn: Nederlands, Engels, Frans en Spaans). Op het “Volgende” scherm kiezen we een foto van de medewerker. (Tip: gebruik voor iedere medewerker een foto met dezelfde lengte-breedte verhouding, bijvoorbeeld 340 breed, 400 hoog). We klikken nog een paar keer op “Volgende” zonder verder iets in te vullen en we zijn klaar met de medewerker. Als u uzelf als Smart Shop Floor gebruiker wenst aan te maken, maakt u ook eerst uzelf eerst als medewerker aan!

SSF DOWNLOAD 002

In het overzicht van medewerkers openen we de kaart van de zojuist aangemaakte medewerker. Allereerst kiezen we op het tabje “Bewerkingsstations” op welke deze medewerker competent is (we kunnen daarbij een Hoofd-bewerkingsstation kiezen, en een aantal neven-bewerkingsstations). Daarna drukken we op de knop Aanmaken: gebruiker.

SSF DOWNLOAD 003

De eerste ‘vraag’ die we moeten beantwoorden is of dit een volledige gebruiker is (zoals uzelf) of een Smart Shop Floor gebruiker. Het is op dit punt dat u er mogelijk op gewezen wordt dat u het maximaal aantal gebruikers al bereikt hebt (Zie hieronder in de sectie Veelvoorkomende vragen).

SSF DOWNLOAD 004

Voor het volgende scherm is belangrijk dat u een gebruikersnaam kiest en dat u een emailadres invoert. Nadat u de gebruikersgegevens bewaart gaat u naar de link Rechten op het scherm van de zojuist aangemaakte gebruiker. Hier kunt u beslissen tot welke schermen van Smart Shop Floor deze gebruiker toegang heeft. Als u het gebruik van Smart Shop Floor nog onderzoekt, kies dan alle rechten.

SSF DOWNLOAD 005

U ontvangt op het ingegeven emailadres prompt een email van Exact waarmee u een wachtwoord kunt aanmaken. Daarna ben u klaar.

Smart Shop Floor downloaden

Smart Shop Floor is een browser app. Deze hoeft dus ook niet gedownload te worden, u gaat eenvoudig naar https://start.exactonline.nl/ en logt in met een Smart Shop Floor gebruikersnaam en wachtwoord. Als u dezelfde browser op dezelfde computer/tablet/telefoon gebruikt als waar u nu me ingelogd bent zult u eerst uit moeten loggen, tenzij u een alternatieve browser opent (Internet Explorer naast Chrome bijvoorbeeld), dan kunt u tegelijkertijd Exact Online en Smart Shop Floor gebruiken.

Veelvoorkomende vragen

Bij het inloggen in Smart Shop Floor kan het zijn dat u in eerste instantie nog niets ziet.

Via het icoon in de rechterbovenhoek kiest u een magazijn. Staat hier het magazijn ingesteld waar u werkorders in heeft aangemaakt? Met de knop Filter kunnen we kiezen welke bewerkingsstations we willen tonen. Zij dit de bewerkingsstations waar de betreffende gebruiker aan gekoppeld is, en hebben we werkorders met onuitgevoerde bewerkingen op die bewerkingsstations? Ook kunnen we via het filter kiezen of we werkorders tonen die vrijgegeven zijn (willen we ook werkorders zien die nog niet vrijgegeven zijn, of hebben we nog geen werkorders vrijgegeven?).

SSF DOWNLOAD 006

Zelfs nu zie ik nog niets?

Heeft u wel werkorders met bewerkingen? In Smart Shop Floor kunt u tijd registreren op bewerkingen. Als uw werkorders geen bewerkingen hebben valt er ook geen tijd te registreren…

Wat is Tijdsinvoer: Gedeeld apparaat?

Als u voor Tijdsinvoer: Gedeeld apparaat kiest, hoeft u maar eenmaal in te loggen en daarna kunnen alle Smart Shop Floor gebruikers op dat scherm hun tijd invoeren. Ze mogen in die modus echter geen materiaaluitgifte en productontvangst doen, daarvoor vereist Exact een individuele login. Probeert u het gerust uit, door uit te loggen vervalt de Tijdsinvoer: Gedeeld apparaat en na opnieuw inloggen staan alle toegekende rechten weer ter uw beschikking.

Ik zou wel wat extra Smart Shop Floor gebruikers willen

In Exact Online klikt u in de rechterbovenhoek op uw naam, Mijn Exact Online. Op het tabje Mijn abonnement kunt u het Abonnement wijzigen, en wel door Smart Shop Floor gebruikers toe te voegen.

Waar kan ik meer leren over Smart Shop Floor?

Bijvoorbeeld in de E-learning voor Exact voor Productie.

Smart Shop Floor is beschikbaar voor alle edities van Exact voor Productie.

Meer informatie bij https://support.exactonline.com/community/s/contactsupport

Wensen ten aanzien van functionaliteit kunt u indienen via https://support.exactonline.com/community/s/ideas