De overgang op PKI certificaten – zelf aanschaffen of delen?

In de blogpost ‘De overstap van BAPI/Pin naar SBR‘ heeft u al kunnen lezen welke veranderingen er aan zitten te komen op het gebied van het versturen van uw aangifte.

Vanaf het eerste tijdvak 2014 -januari of het eerste kwartaal- heeft u een PKI overheidscertificaat nodig om uw aangifte te verzenden. Aangezien de aanvraag van deze certificaten een aantal weken in beslag kan nemen willen we nogmaals het belang benadrukken om dit zo snel mogelijk te doen. Zo weet u zeker dat u voorbereid bent op het nieuwe jaar en niet tegen problemen aan zult lopen.

Zelf aanschaffen of delen?
Echter is het niet voor elke ondernemer die met Exact Online werkt nodig om zelf een certificaat aan te schaffen. Op dit moment kunnen accountants die werken met Exact Online Accountancy Geavanceerd hun certificaten delen.
Bij het gebruik van BAPI certificaten was dit al mogelijk, echter kon dat certificaat alleen gedeeld worden met administraties die binnen de eigen licentie vielen. De optie om PKI certificaten te delen is geavanceerder, de certificaten kunnen nu ook gedeeld worden met gekoppelde klanten. Oftewel klanten die eigen licentie hebben en een accountant hebben gekoppeld.
Dit scheelt voor u als klant hoge kosten. Vraag uw accountant of zij dit kunnen aanbieden.

Instellingen
Mocht uw accountant beschikken over een Exact Online Accountancy Geavanceerd en een PKI overheidscertificaat dat ze willen delen, dan kunnen ze dit instellen.

Op het tabblad Instellingen kan aangegeven worden of zij het certificaat:
• Alleen willen gebruiken in de betreffende administratie
• Willen delen over alle interne administraties
• Willen delen met alle gekoppelde klanten

Als dit laatste ingesteld wordt betekent dit dat u als klant de aangifte aanmaakt, de accountant controleert die aangifte en kan deze verzenden met behulp van zijn eigen certificaat.

Om de verdere overstap op PKI certificaten voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we informatie verzameld op www.exact.nl/aangifte

Bij verdere vragen horen we graag van u!

Bron: Exact Support Blog